Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Συνταγή για αφράτη τυρόπιτα


Υλικά
φύλλο κρούστας: 500 γρ.
φέτα: 300 γρ.
μυζήθρα: 300 γρ.
κεφαλογραβιέρα: 200 γρ., τριμμένη
γάλα: 1/2 λίτρο
αυγά: 5 ...


δυόσμος: 2 κουταλίες της σούπας, ψιλοκομμένος
σόδα αεριούχα (αναψυκτικό): 200ml
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, λιωμένο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα το δυόσμο και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού και καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 °C για 40’. Την περιχύνετε, καυτή όπως είναι, με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20’, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.
Τιπ
Με τα ίδια υλικά μπορείτε να φτιάξετε αντί για μια μεγάλη πίτα μικρά τυροπιτάκια ως εξής: Κόβετε κάθε φύλλο σε 4 λωρίδες, βάζετε στην άκρη 1 κουταλιά γέμιση και αλείφετε τη λωρίδα με λάδι και βούτυρο. Διπλώνετε φτιάχνοντας ένα τριγωνάκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνετε τα τρίγωνα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: icookgreek.com
http://ikypros.com/?p=31129#sthash.YMrOu4zw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: