Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Σαλάτα με πλιγούρι και φέτα

Υλικά:
200 γρ. πλιγούρι
1/2 αγγούρι
1 κόκκινη πιπεριά (σε κυβάκια)
1 πράσινη πιπεριά (σε κυβάκια) ...


2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 ντομάτες ή 10 ντοματίνια
150 γρ. φέτα σκληρή (σε κυβάκια)
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα:
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2-3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊδανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα:
100 γρ. φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα (καβουρδισμένα, αν θέλουμε)
φύλλα μέντας
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 300 ml καυτό νερό για 30 λεπτά. Αφήνουμε να απορροφήσει το νερό, ανακατεύοντας συχνά (καλύτερα, να το αφρατεύουμε με ένα πηρούνι).
Κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το αφήνουμε να στραγγίσει για 15 λεπτά. Το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το στεγνώνουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε το πλιγούρι στη σαλατιέρα μας, προσθέτουμε το αγγούρι, τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, τις ντομάτες, επίσης σε κυβάκια (αν χρησιμοποιήσουμε ντοματίνια, κομμένα στη μέση) και τη φέτα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά τις σάλτσας σε ένα σέικερ και χτυπάμε δυνατά. Περιχύνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε (προσεκτικά!) αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Καλό είναι, η σαλάτα να μείνει για μισή ώρα στο ψυγείο, για να είναι δροσερή (αν μείνει και 1-2 ώρες στο ψυγείο, πριν το σερβίρισμα, δεν υπάρχει πρόβλημα).
Σερβίρουμε με τον ξηρό καρπό που επιλέξαμε και τα φύλλα μέντας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: